Cum sustinem o prezentare


De multe ori suntem pusi in situatia de a sustine o prezentare in fata unui auditoriu destul signifiant.  Trebuie sa recunosc ca exista oameni care au un talent innascut de a vorbi in fata unei multimi de oameni fara cel mai mic trac si fara cea mai mica emotie.  Dar, e bine de stiut ca cei mai multi nu poseda aceste abilitati in mod natural, ci si le cultiva prin exercitiu si prin documentare. 

Nu cunosc toate secretele unei bune prezentari, dar va voi impartasi acum micile trucuri despre care am auzit si am citit. 

1.  Atunci cand urmeaza sa incepeti prezentarea, nu va grabiti sa va duceti la pupitru.  In schimb, adoptati un mers normal, calm, care sa denote siguranta de sine.

2. Inainte de a incepe sa vorbiti, faceti o pauza de cateva secunde.  Este bine in acest timp sa va fixati auditoriul cu privirea, sa stati nemiscat si sa pastrati tacerea pentru cateva secunde.  Aceasta strategie are rolul de a crea o discontinuitate de ordin vizual si auditiv in randul audientei si va va permite sa le captati atentia instantaneu. 

3.  Dupa aceasta scurta pauza, este bine sa zambiti.  Nu larg, nu foarte mult, fara sa exagerati.

4.  Poate parea hilar, dar evitati sa va mutati de pe un picior pe altul sau sau sa ridicati un  picior de pe podea.  Ambele picioare trebuie sa fie „bine infipte” in podea.  Corelat cu punctul 1., acest gest nu face decat sa transmita un mesaj de putere si siguranta catre cei care va urmaresc.

5. Tot din seria „gesturi, limbajul corpului”, evitati sa va incrucisati bratele.  Denota aroganta si condescendenta fata de public.

6. Nu va bagati mainile in buzunare.  De asemenea, ar fi bine ca inainte de prezentare sa va goliti buzunarele.  Zgomotul de chei zornaind in timp ce va indreptati spre pupitru nu va face o impresie prea buna.

7.  Chiar daca pare redundant, nu uitati sa dati telefonul pe modul silentios si sa-l scoateti de pe vibratii.  De asemenea, este indicat sa cereti acest lucru si celor din public, in cazul in care sunteti „amfitrionul” evenimentului.

8.  Nu neglijati contactul vizual.  Este foarte important ca in timp ce vorbiti sa aveti contact vizual cu oamenii care va asculta.  Evitati sa va uitati la public in ansamblu, eventual pe deasupra capetelor lor.   Explicatia rezida in faptul ca nu poti convinge un grup, dar poti convinge indivizii din grup!

In cazul in care aveti completari sau sugestii, exemple din experienta personala sau a altora, va astept comentariile cu interes.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Business management

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s