„Femeia este un animal cu par lung si idei scurte”


spune filosoful Schopenhauer.  Daca intre timp lungimea parului a fost afectata de capriciile modei, despre ideile scurte putem inca dezbate.   Meditatiile filosofului Schopenhauer despre femei nu se opresc aici.  In cartea „Viata, Amorul, Moartea”, Schpenhauer dedica pagini bune acestor animale „cu par lung” facute „pentru ascultare”.  Desi am studiat in liceu viata si opera lui Schopenhauer, trebuie sa recunosc ca doar recent am descoperit conceptiile lui despre femei.  Nu stiu daca intentionat nu au fost mentionate de profesorul meu de Filosofie. Cert este ca la citirea acestor randuri am trecut de la indignare la amuzament, de la amuzament la tristete. 

Iata mai jos cateva fragmente exceptionale despre noi, femeile, si rolul pe care ar trebui sa-l avem in societate:

„Grecii, daca e adevarat, au avut mare dreptate sa nu admita prezenta femeilor la teatru; cel putin asa aveau sa inteleaga ceva din spectacol.

Dar la ce sa ne asteptam din partea femeilor daca ne gandim ca in intreaga lume, acest sex n-a putut sa produca nici un spirit mare, nici o opera completa si originala sau oricare alta valoare durabila”.

Mai mult, „femeia este un animal care trebuie strunit, ingrijit bine si pastrat in interiorul casei.  Invatatura religioasa este cea mai potrivita pentru ele, iar poezia si politica mai ales, cele mai daunatoare.  Femeile sa nu citeasca decat carti cuvioase, din care sa invete mila si carti de bucatarie.  Muzica, desenul, dansul, gradinaritul si putina munca le vor da acea stare atat de placuta barbatului.  Numai asa nu se vor vesteji, vor fi permanent fecunde”. 

„La femei ratiunea atinge dezvoltarea completa la optsprezece ani, pe cand la barbat ea se dezvolta pana la douazeci si opt de ani.”

Si cate ceva despre dragoste si casatorie: „Femeile sunt create in vederea popagarii speciei” si „traiesc[…] mai mult pentru specie decat pentru individ”.

Intrebari existentiale pentru barbat: „Ce este casatoria? O cursa pe care ne-o intinde natura.  Cand cineva nu-si face iluzii, trebuie sa vada in casatorie avantajele de a fi ingrijit la batranete sau la boala, de a avea un camin.”  Schopenhauer enumara si cateva dintre inconvenientele casatoriei: „cheltuieli, grija copiilor, capricii, incapatanare, batranete sau uratire dupa cativa ani, coarne, isterie, gusturi trasnite, amanti, infernul dracului. Baltazar Ciraciau numeste barbatul de patruzeci de ani „camila” pentru ca are nevasta si copii”.

„Barbatul insurat duce toata povara existentei.  Celibatarul n-o are decat pe a sa. […] Toti marii poeti insurati au fost, fara exceptie. nefericiti.  Shakespeare purta un indoit rand de coarne”

„Rezulta din toate acestea ca orice barbat prudent refuza sa contracteze acest pact inegal.”

In mod evident, Scopenhauer nu putea fi decat un sustinator feroce al poligamiei.  Dar cum poligamia nu este consfintita in Occident, se poate recurge la o „actiune cu mult mai morala decat a contracta o casatorie morganatica”, si anume: „a intretine o amanta”. 

Tot pe aceeasi linie, ne mai spune Schopenhauer urmatoarele: „Credinta in casatorie este artificiala pentru barbat si fireasca pentru femeie si, prin urmare, aduletrul femeii, sin cauza consecintelor sipentru ca este impotriva firii, este cu mult mai de neiertat decat acela comis de barbat”.

Au trecut aproape doua sute de ani de cand au fost scrise aceste randuri.  Spuneam mai sus ca de la amuzament am ajuns la tristete.  Da, tristete, pentru ca mi-am dat seama ca inca mai exista barbati care, desi nu o spun, gandesc in acest mod.  Nu am militat niciodata pentru egalitatea dintre barbati si femei, pentru simplu motiv ca suntem diferiti si vor exista intotdeauna domenii in care barbatii vor excela si femeile vor fi mediocre, dar si invers.  

In schimb, militez pentru respect si bun-simt. 

Anunțuri

29 comentarii

Din categoria Despre oameni

29 de răspunsuri la „„Femeia este un animal cu par lung si idei scurte”

 1. Pe mine ma amuza faptul ca atunci cand am deschis prima data Viata Amorul si Moartea nu auzisem inca de Schopenhauer ca si filosof si mi s-a parut o carte de bancuri. Asta pentru ca mi-ai cazut ochii pe cugetarile despre femei. Ulterior am inceput sa ma intreb care era sursa frustrarilor lui Schopenhauer. Sper ca nu ma insel dar citisem pe undeva ca era un barbat foarte urat.

 2. LaurY

  Cum iti spuneam: bine ca a murit si mai sper sa fi murit intr-o lamentabila singuratate. S-a nascut degeaba.

  • FelixSima

   În domeniul filozofiei a exercitat o influență deosebită asupra gândirii lui Friedrich Nietzsche, Henri Bergson, Ludwig Wittgenstein sau Emil Cioran, în literatură se recunoaște influența lui Schopenhauer asupra operelor lui Lev Tolstoi, Mihai Eminescu, Marcel Proust, Thomas Mann sau Michel Houellebecq si a influentat inclusiv Junimea. În psihologie ideile sale au fost preluate de Eduard von Hartmann și Sigmund Freud… Degeaba? Esti penibil/a!

 3. Orfeu

  Nu e trist ca sunt oameni care inca mai cred asta, e trist ca inca sunt adevarate :).

  Din intamplare omul chiar a murit singur, dar nu lamentabil, nu era incredibil de urat, dar nici prea frumos. Problemele sale pornesc din copilarie mi se pare, mama sa intretinand un salon pe care il frecventa chiar si Geothe (probabil unul dintre cei mai celebri admiratori al femeilor).

  Daca credeti ca astea sunt jignitoare, studiati parerile lui Freud :), unu dintre cei care a intemeiat studiul naturii umane.

 4. Freud scria urat despre femei?? Da bibliografia!

 5. LaurY

  De parca femeia ar fi un soricel de studiu, incredibil de conceput pentru barbati ca ar puteam gandi, avea opinii si mai ales dorinte. Nici Freud nu era prea normal.

 6. Orfeu

  @LaurY: nu trebuie sa fim asa porniti. Pana la urma si Freud avea meritele lui. In articolul de mai sus se remarca ca este printre putinii care admiteau ca femeile ar putea avea dorinte sexuale. Cred ca pana si femeilor le era rusine sa recunoasca asta. Pana la urma daca am sta si am analiza unii dintre cei mai mari promotori ai emanciparii femeii au fost barbati (Bertrand Russel de exemplu, care la 70 de ani a fost chiar arestat pentru ca a participat la niste manifestatii feministe), iar printre cele mai inversunati conservatori sunt sigur ca putem numara multe femei.

 7. LaurY

  Cine ascris acest articol era barbat sau femeie? sau era vreun lider religios? Ce exprimari si mai ales ce sfaturi :”Nevasta inteleapta ii va permite sotului sa ii ridice camasa nu mai sus de talie, in timp ce el isi va desface doar partea din afata a pijamalei, pentru realizarea conectarii.” sau „Un factor pentru care mireasa trebuie sa fie recunoscatoare este faptul ca familia sotului, scoala, biserica si cadrul social au lucrat impreuna de-a lungul vietii acestuia pentru a insamanta in el un profund sentiment de vinovatie si rusine in ceea ce priveste sentimentele sale sexuale.”!! Tind sa cred c asunt niste fanatici religiosi cu nist econceptii duse la extrem.

 8. Orfeu

  @LaurY: sunt niste chestii de pe vremea lui pasvante chioru’ … Desi cred ca erau mai curand niste metode de contraceptie …

 9. cerruti

  mai cum sa va zic eu ,astia sunt niste poponari,cum sa nu le placa femeile Doamne….:X:X:X
  ca si Da Vinci scria numai porcari

 10. Diana

  Dovada, de-a lungul anilor că bărbaţilor le cam lipseşte IQ-ul, şi… încă erau consideraţi filozofi…

 11. cristinelul

  Mereu am spus ca barbatii se nasc porci si este de datoria femeii sa-l educe si sa-l scoata din noroi, dar asta pentru ca am fost si eu un porc dar am fost scos din mocirla. De ce sunt multe tipuri de barbati ? Pentru ca sunt atatea tipuri de femei. Norocul barbatului in viata intr-un final, se reduce la felul femeii care-i este alaturi. Daca femeia este frumoasa, senzuala, rationala, asa va fi si barbatul de langa ea intr-un final( asta daca este destul de destept sa realizeze ca trebuie sa se schimbe ), dar daca femeia este asa cum nu mi-ar place mie, atunci deasemeni, barbatul va deveni mai mult sau mai putin asemeni ei.
  Asa ca din partea mea, toata stima doamnelor si domnisoarelor, nu doar pentru ca sunteti femei, ci in special pentru ca existati. Nu de putine ori razboaiele au inceput sau au incetat datorita femeilor.

 12. Tone

  cata dreptate pe acest om! d-aia a ramas in istorie. asta barbat. a criticat toate proastele de pe planeta asta si le-a acordat cat mai mai putin respect.

 13. Tipic, am găsit în acest blog din întâmplare şi văd aceleaşi idei peste tot. De ce se încearcă critică la un om ce scria prin 1800 si ceva? Femeile atunci chiar erau ţinute numai în casă şi chiar stăteau la locul lor.

  Cristina, sursele mele spun mai mult. Eu l-am înţeles, după ce am citit câteva cărţi despre el. Nu cred că faptul că era urât a fost un motiv să scrie acestea.

  Copil cu o stare materială bună. Mama lui era o scriitoare cunoscută, iar tatăl negustor. Iniţial meseria tatălui era predestinată tânărâlui Arthur, dar a dorit o altă cale.

  După moartea tatălui său (probabil sinucidere) ajunge să-şi dea seama cum este mama lui de fapt. O să reiasă din context ceea ce vreau să exprim.

  Ajunge să studieze medicina, şi la scurt timp îşi schimbă cariera către filosofie. Citisem că este bine că a studiat şi ştiinţe exacte deoarece filosofia lui s-ar fi putut pierde în poezie.

  „obţine titlul de doctor in Filosofie, despre care mama sa credea că este un subiect de farmacie. Laudele lui Goethe au exasperat-o la maxim pe Johanna Schopenhauer care părea convinsă că în aceeaşi familie nu pot exista 2 genii şi că, dacă fiul ei este unul, atunci ce mai este ea?”

  Cred că acest citat spune multe despre mama sa. Nu a fost prea crud cu ea, de altfel i-a şi salvat averea deşi erau în relaţii extrem de proaste.

  Pentru cei care cred că el n-a avut nicio iubită, le dau o veste proastă. Nu este chiar aşa. A avut femei, dar a pus amprenta o fată frumoasă care l-a părăsit pentru un lord.

  A avut o viaţă pe care mulţi nu ne-o dorim. Faptul că a contrazis filosofia lui Goethe nu i-a adus prea multe beneficii. Cărţile lui nu aveau niciun efect asupra populaţiei care nu înţelegea nimic din ce scria Arthur. Abia spre sfârşitul vieţii a început să capteze atenţia. Dar foarte puţin.

  Trăia retras, cu un câine pe care-l striga: OMULE. Astfel îşi arăta dispreţul faţă de oameni.

  Femeile l-au marcat, bărbaţii l-au descurajat, iar geniul lui este recunoscut, dar după cum se vede şi aici…
  fiecare cu părerea lui.

  N-aş putea să comentez misoginismul lui asupra unei societăţi din acei ani. Dar cu siguranţă el este unul din puţinii care au zis: în secolul XX nu va fi pace…
  şi îl considerau nebun pentru asta, şi pentru multe altele…

 14. Y

  Orfeu, frumos spus! Cristina, mai citeste, mai documenteaza`te si apoi, de vei avea indrazneala sa comentezi vorbele lui Schopenhauer, fa`o ! Mizez pe faptul ca..in momentul in care il vei intelege, vei realiza naivitatea si ignoranta de care dai dovada. Shirley, o tentativa frumoasa de a explica celor precum Cristina..cine a fost Schopenhauer . Vointa si implicit opera filosofului isi pune si aici amprenta:) Inca o dovada ca el stia ce spune!;-) PS: A women here!:DX

  • cred ca nu trebuie sa mai fim atat de blanzi cu „naivii”. In momentu in care te apuci sa critici un personaj complex, nu mai poti fi acuzat doar de naivitate, cum spune „Y”. Cred in critica putin mai dura, ea poate indrepta lucrurile si le pune pe linia lor. Nu trebuiesc luate personal, asta arata doar limitare, se poate construii pe ideile altora, cred eu 🙂

  • maria

   ORFEU,Y,SHIRLEY sunt atat de acord cu voi si ce pot spune in plus este faptul ca: nu ai cum sa arunci cu noroi intr’un om doar pentru ca a scris 1% cu care nu esti de acord dar uiti 99% din toata munca lui cu care esti deplin de acord, este imatur. Si mai imatur asa cum ati spus si voi daca nu au citit nimic altceva. este trist…

 15. Madalina

  Filosofia e mai mult decat ceea ce pare, mai mult decat o gluma sau vorbarie goala, cum spun unii. Filosofia ilustreaza o gandire colectiva la un moment dat si propune modele ideale pentru existenta. Schopenhauer a a vut o puternica influenta nu doar in filosofie, ci si in literatura, psihologie si multe alte domenii. Asa cum Freud apare intr-un moment potrivit, dupa caderea bisericii catolice, exact asa, si Schopenhauer si-a avut momentul lui.
  Citit D.D. Rosca spre exemplu. el ilustreaza in linii mari, incercarile filosofilor de a oferi un model ideal de existenta, fie rational, fie irational, putin importa.
  Superficialitatea distruge mintea omului! Cititi inainte sa va afirmati aiurea!

  p.s. Mie mi-ar fi rusine sa afirm ca nu am auzit de Schopenhauer, si sa mai si cred ca este o carte de bancuri :-j . Modul lui de a scrie, precum si a lui Nietzsche, nu e doar pesimit, ci are un ton tragic, dramatic!

 16. Ella

  Schopenhauer pe cat de destept a fost, pe atat de prost… Nu poate un om intelept sa caracterizeze femeile intr-un asemenea stil. El zice ca femeile nu-s capabile sa fie genii, sunt preocupate cu chestii marunte si mizerabile… Cum de exista femei de stiinta, politiciene de succes, femei medici etc. Cati badarani de barbati exista si hai sa afim seriosi…cu totii stim cat de destepti erau fostii colegi de clasa…poate exista un baiat care era mai bun. Rar se intalneste un baiat care sa invete mai bine decat o fata.

 17. si eu am citit Viata, amorul si moartea si am „rasfoit” Dincolo de bine si de rau a lui Nietzsche si, intamplator, am nimerit exact un fragment in care vorbea despre femei. Am fost surprinsa sa gasesc acelas punct de vedere, pe care ulterior l am inteles, desi la inceput am fost intrigata.
  Am si eu un post pe tema asta 🙂

 18. anonimus

  E o idiotenie sa spui ca barbat ca femeile nu sunt bune la nimic.Ele au rolul lor in viata noastra,fara ele probabil am fi niste distrusi.Dupa cum spunea si cristinelul,majoritatea ne ajuta sa ne descoperim propria natura si sa invatam sa ne corectam,mai ales sa invatam sa iubim.Insa exista tot felul de femei…..ca si barbati…de la taraturi/tarfe pana la femei care au onoarea lor care stiu sa se respecte,insa asta este viata,foarte diversa in zilele de astazi,atat ade diversificata incat poti da peste absolut orice fel de persoane.Ele sunt facute pentru a fi iubite,de-aia sunt si delicate,de a ne ajuta si de a oferi sprijin in ceea ce facem,sprijin spiritual,ca barbati trebuie sa avem grija de ele,nicidecum sa le consideram ceva material pentru ca au si femeile personalitate,au puncte de vedere etc.Rolurile sunt impartite in aceasta natura,asa ca trebuie sa le constientizam si sa nu mai aruncam vina pe altcineva cand nu suntem in stare sa ducem ceva la capat.Schopenhauer probabil ca s-a referit doar la o categorie de femei,care din pacate exista nu pot nega,insa nu putem generaliza,sunt femei si femei pe lumea asta asa cum sunt si barbati.Mai bine ne uitam la noi mai intai,cum vine vorba ne uitam in oglinda apoi facem referiri la altii si comparatii cu ei.

 19. nicolae marius

  am mare respect pentru femeile destepte si care isi vad de treaba lor…..dar cu femeia nu te joci pt ca ia fuge acolo unde este mai bine ,,,niciodata nu sta langa barbat atunci cad lucrurile nu mai merg asa de bine ele te lasa cu ochii in soare pt ca asa sunt ele curve….bine inteles ca nu toate ,dar majoritatea asa fac.sunt precum hienele ,saliveaza cand vede o masina mai misto sau cine stie ce ……….cred ca ar fi in stare sa faca orice sa isi atinga un scop ,dar nu cinstit ci prin metode mai usoare ,de ex:face muia ,se fute in cur ,diverse chesti!!!asta este femeia pe scurt ……….daca vreti si continoarea fa astept cu o sticla de vin…………

 20. Yooo, cred ca cel mai putin productiv e faptul ca femeile se supara cand sunt criticate, in loc sa invete ceva din asta (exista o tehnica in artele martiale care spune ca poti folosi forta adversarului impotriva sa). E doar o sugestie !
  In rest, sunt absolut de acord cu cea care a postat :
  -„Nu am militat niciodata pentru egalitatea dintre barbati si femei, pentru simplu motiv ca suntem diferiti si vor exista intotdeauna domenii in care barbatii vor excela si femeile vor fi mediocre, dar si invers.
  In schimb, militez pentru respect si bun-simt. ”

  Cred, totusi, ca tine de natura, exista un echilibru intre cele doua specii (pe care’l mentinem noi :))

 21. femeile ca Merkel nu sint femei, ci barbati in fuste , genetic bolnave , femeile normale cresc si educa copii nu fac politica sau comert.

 22. Era spiritul vremurilor, ce sa-i faci!
  In schimb eu militez pentru egalitate, dar sa fie egalitate pana la capat, si in drepturi dar si in obligatii.
  Bun articol, de bun simt scris.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s