Despre Bucuresti…intr-un ghid turistic


Turismul a fost intotdeauna un subiect indelung dezbatut si extrem de controversat, plecand de la spagile si combinatiile facute de „alesii” nostri pentru realizarea unor spoturi de promovare a turismului mioritic pana la obsedanta incapacitate a romanului de a-si pune in valoare calitatile…ceva de genul „avem cu ce, dar uite ca nu face nimeni nimic”.  Si in tot acest peisaj exista si oameni care fac ceva pentru turismul romanesc…si cand spun ca fac ceva, nu inseamna ca fac neaparat ceva de bine.  Sa detaliez:

Acum cateva zile ma aflam intr-un birou de consultanta unde se intampla foarte des sa vina expati din diverse tari ale lumii.  La un moment-dat mi-au picat ochii pe o revistuta „Bucharest in your pocket” si am inceput sa o rasfoiesc.  Am ramas atat de impresionata de descrierile facute Bucurestiului, incat mi-am zis ca asa ceva trebuie impartasit cu toata lumea…apoi am fost curioasa sa vad cine alcatuieste echipa editoriala a ghidului de renume international.  Surprinzator, sau poate nu, erau si ceva romani pe acolo.  In fine, ca sa nu mai pierdem vremea…

Citez din ghidul „Bucharest in your pocket”

„Romanians spent much of the 1980s standing in line […] While queues today are less common, the skills learnt in the past continue to be employed, and are now passed on from generation to generation.  Do not, visitor, make the mistake of standing patiently in line.  You will get nowhere.  Whether at the post office or your local KFC, it’s survival of the fittest, so have your elbows ready and watch your flanks. The concept of personal space has yet to reach these parts.  When in a queue, expect the person behind you to quite literally breathe down your neck […]”

Si cand vine vorba de media „[…] The most popular daily newspaper is Libertatea, a tawdry tabloid which reports little except scandal and the spending habits of Romania’s microcelebrities […] journalists in Romania by and large spend all day at their desk rewriting or simply copying press releases […]”

Si …  „It may come as a surprise to many, but yes, Bucharest has electricity” N-ati fi zis, nu?!?

In ceea ce priveste fumatorii: „No-smoking signs are usually ignored, and do not be surprised to see Romanians smoking in lifts, on landings in blocks and offices, light up in meetings, or even walking into a meeting with a lit cigarette.  You gain insight into the Romanian attitude to cigarettes by taking a trip to the Bucharest Mall. […] many families see nothing wrong in taking  their babies and young children with them as they go for a coffeee and a cigarette, plonking them bang in the middle of the smoking section.

By law, every restaurant, bar, pub should have a non-smoking section.  In practice this is ususally little more than one table in a smoky corner with a no smoking sign on it.  Separation between smoking/non-smoking sections is by and large negligibles”

„The important thing to remember when getting into a taxi in this city in that there are two kinds: those operated […] by trusted taxi company (good) and independents (bad).  The problem is spotting the difference. […] Do not get into any taxi whose tariff exceeds 2.00 lei per kilometre”

k, pana si eu trebuie sa recunosc ca multe dintre lucrurile spuse nu sunt departe de adevar.  Dar, uite, vizavi de statul la coada, eu cred ca prin puterea exemplului am putea si noi sa ne slefuim putin.  Adica noi ce facem? Ne dam cu stangul in dreptul, nu? Vorbim de civilizatie, de cultura vesticilor, dar cand vin la noi in tara ii sfatuim ca nu care cumva sa ne arate comportamentul unui om civilizat, ci, din contra, fratilor…dati din coate, scuipati, fumati ca noi suntem iremediabili…esti luat de prost daca faci ca la tine acasa…come on!!! da, se intampla ce scriu ei acolo in fituica lor, dar de unde atata carcoteala si unde e dorinta de a imbunatati lucrurile, de a le schimba…

Atat are Bucurestiul de oferit? Cozi, fumatori si taxiuri pirat?!? fine, inteleg conceptul revistei: le spunem oamenilor si despre lucrurile mai putin bune ca sa stie la ce sa se astepte, dar de aici si pana la a face o revista despre Bucuresti cu un iz de bataie de joc mi se pare de-a dreptul exagerat…revista e funny, ca si eu am ras cand am citit articolele alea…dar cred ca e mai degraba de plans decat de ras.  Cu atat mai mult cu cat autorii articolelor sunt romani.

Sarbatori fericite! si nu uitati ca acum e momentul in care tb sa fim mai buni, bla, bla…in restul anului putem fi niste neciopliti, indiferenti, rautaciosi, invidiosi etc. dar acum e momentul iubirii aproapelui…mai, ma lasi?!?

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Despre oameni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s